Fortsätt till huvudinnehåll

Dramapass pastöriserat av Marie o Måns


Drama ett estetiskt ämne bortom ord

Kommunikation med ’gibberish’

Vad?
Denna lektion introducerar olika tekniker och färdigheter som alla bidrar till elevernas förståelse för hur stämning skapas och byggs, och i synnerhet hur atmosfären kan kommuniceras utan logisk dialog. Planeringen omfattar användning av rotvälska, rappakalja, gramlau, (gibberish) som grund för det berättande dramat.

Varför?
Den här lektionen handlar om hur ljud, rytm och tempo i rösten förmedlar mening. På så sätt utvecklar elevernas förståelse för att det talade språket är bara ett av många sätt att kommunicera. De estetiska ämnena uppfattas ofta av eleverna som roliga. Som pedagog kan man också tydligt se att de bildar ringar på vattnet till förmån för andra ämnen i skolan då den kräver engagemang och ställningstagande utan elevens egentliga medvetande.

Förförståelse?
Tidigare lektioner har fokuserat på kroppsspråk, fysiskt avståndsförhållande mellan människor, statusövningar och att acceptera andras idéer undvika blockering och att effektivt bygga en plattform för miljöbeskrivningen genom att uttrycka sig genom alla sinnen som står till buds genom inlevelseförmåga.

Hur?
Börja med att demonstrera hur man pratar gibberish.

Fokusera på känsla, använd olika knep så som att fokusera kring en bokstav istället för ett ord. Bestäm dig för ett främmande språk genom att hantera ja och nej på det språket och kanske några kända termer som exempelvis

Italienska – si no – verona, vesuvio, macaroni, felinin
Ryska- da njet – vodka, babusshka, stalin
Tyska – ja nein – dass, opel, hitler, ’libfraumich’,
Franska -  oui non – ’monjö’, madame, ’bordå’, champagne, molière,
Danska – ja nej - pölse, tivoli, hcandersen,
Japanska – ’hai’ ’noho’ – sushi, manga, anime, tokyo
Finska - kyllä ei – yxi, kaksi, sisu, lordi
Svenska – ja nej – smörgåsbord, garbo, ombudsman

Om tillfälle finns kan eleverna själva komma upp med dessa förkunskaper kring något språk, dessa listor kan sparas för att tas fram när man talar om fördomar och normer vid något annat tillfälle.
Därefter behövs en karaktär i en viss situation som uttrycker känslor

·      En flygvärdinna ska ta sig genom metalldetektorn
·      En hantverkare slår sig på tummen
·      En lärare är upprörd över elevernas dåliga uppförande
·      En tandläkare som håller på att somna
·      Ett litet barn som är nödigt…
·      En pensionär som tappat bort sina löständer

Nu är det upp till eleverna att finna något liknande, om de har svårt att komma igång kan man erbjuda dem kort som de drar från en hatt.
Efter varje solo rollspel (två bör räcka).

Efter varje försök be eleverna som bevittnade improvisationen att identifiera situationen.

Vägledning/coaching
Det är värt att betona att, även om klassen inte kunde förstå orden (eftersom det fanns inga att förstå) så förstod de andemeningen.

Dekonstruera hur klassens deltagare kom fram till detta och hjälp dem nu att
 tillämpa det i sitt eget arbete, det vill säga situationen framkallar konkreta exempel på hur var och en av oss kunde identifiera situationen med hjälp av:

·      röstläge
·      betoning
·      talets hastighet
·      kroppsspråk
·      ansiktsuttryck

Be paren att utarbeta en kort scen utifrån de kort de får tilldelade sig
Var specifik om hur lång tid de får för att repetera.

Formativt bedömmande av eleverna:
Som lärare försök göra en mental anteckning om hur olika par och individer arbetar eller använd dig av storyboard eller mind-mapp. Har du en stor klass kan du välja ut vissa elever för att säkerställa att du avläst alla eleverna i slutet av terminen.
Vem experimenterar och testar idéer praktiskt?
Vem sitter och diskuterar för länge?
Vem leder och vem är glad över att ledas?
Vem arbetar snabbt och effektivt eller kanske ytligt?
Vem blir kvar i uppgiften utan att pröva praktiskt?

Vem behöver uppmuntran och vägledning?
A l l a     har rätt till det!!!


Be elevparen att visa scenerna.
Vissa par kan vara för blyga för att visa sitt arbete. Uppmuntra dem att övervinna sin rädsla, men inte insisterande. Det är viktigt, dock att alla som vill visa sitt arbete får göra det. Dock i den här typen av arbete borde alla känna att det är okay att demonstrera inför varandra, annars är något ofunktionellt i gruppen!

Efter varje presentation be om förslag på vilken situation det var som de agerade
ü  Vilka är dessa människor?
ü  Vad är deras relation?
ü  Hur väl känner de varandra?
ü  Hur kan vi veta det?

Uppmuntra beskådarna/åhörarna att ge exempel, även om dessa exempel tycks konstatera det uppenbara. Vissa elever kan nämna hur par förmedlat platsen och vilka ledtrådar som de fick av dem. Om ingen uppmärksammar detta måste du som lärare locka fram det ur eleverna.
Om en scen är mycket oklar, uppmuntra eleverna att föreslå hur de kan omarbeta den för att göra den tydligare, snarare än att tjata på deras svagheter.

I samma par, be eleverna att göra en lista över vad det var som hjälpte dem att förstå situationen trots frånvaron av ord.
Använd listorna som utgångspunkt och se om de kan identifiera metoder för kommunikation i berättandet som alternativ till ett gemensamt vokabulär.

F ö r s l a g      p å     s i t u a t i o n e r
A är en turist vilse i centrala London.
B är en förbipasserande som hjälper genom att dirigera A i rätt riktning.
A är en polis som arresterar
B som bär på stöldgods.

A är en trafikpolis som vägleder B över ett övergångsställe.
B har mycket liten känsla för trafiksäkerheten.
A är en ungdomsreporter  och TV-presentatör och intervjuer B. B är medlem i ett rockband.

A är 10 år och redan en översittare som pressar pengar från B.
B är en yngre kusin vid dennes kalas.
A är en tandläkare med lång rutin.
 B är en skygg patient rädd för besöket.
A är en kund som försöker returnera felaktiga varor i en butik. B är en uttråkad och föga assisterande personal.
A är en gammal människa som öppnar dörren för B som är en övertygande försäljare men A vill inget köpa.
A som är körskoleledare ger
B en körlektion i dragläget och växlarnas betydelse.
A och B är förskolebarn som båda vill leka med samma leksak i sandlådan.
A är en bibliotekarie.
B vill ha information om en bok men glömmer att tala tyst.
A står på kanten av en hög byggnad.
B försöker övertala A inte att hoppa.
A och B är redo att gå ut för kvällen.
A är redo att gå. B är inte riktigt klar.
A blir allt mer irriterad.
A är en gäst i en restaurang som inte kan bestämma sig. B är en servitör.
A ändrar sin beställning hela tiden.
Valfri: A
B

Efter reflektion gör en avspänning som avslutning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grekisk mytologi

Illustration av Giovanni Caselli Illustration från boken Grekisk Mytologi av Giovanni Caselli. Författare till boken är Michael Gibson Här nedan finns en länk till en beskrivning på nätet som verkar okay, jag känner inte till den annat än att jag fann ytterligare bekräftelse på den berättelse jag kände till om Dionysos. grekisk-mytologi-del-6 Det finns även del 1-5 skrivna av LottaU. Jag var på jakt efter myten om Dionysos med tanke på Teater och fann att han blev fostrad av Athamas och Ino. Ino var syster med Dionysos mor Semele som blev dödad pga av den svartsjuka Hera.

Drama - forum och rollspel med didaktisk inriktning

Litteraturlista för kursen Boal, A. (1992). Games for actors and non-actors. Oxford: Routledge. (247 sid.) Byréus, K. (2001). Du har huvudrollen i ditt liv. Stockholm: Utbildningsförlaget. (180 sid.) Byréus, K. (1998). Stormens öga. Stockholm: Folkhälsoinstitutet. Grünbaum& Lepp Dracon i skolan, Drama, konflikthantering och medling och Lennér-Axelsson, B. & Tylefors, J. (1996). Om konflikter. Stockholm: Natur och Kultur. (327 sid.) Nilsson, B. & Waldemarsson, A-K. (1991) Rollspel i teori och praktik. Lund: Studentlitte-ratur. (141sid.) Nordenmark, L. & Rosén M. (2009) Lika värde, lika villkor? Arbete mot diskriminering i förskola och skola Stockholm: Liber Steinberg (1994) Aktiva värderingar för 2000-talet (150 sid) Valbar litteratur Engelstad A.(2001) De undertryktes teater, Når tilskueren blir deltaker Rosenberg, Marshall, B (2003) Lära för livet. Nonviolent communication i skolan; för bättre resultat, färre konflikter och fördjupade relationer. Svensbyn...

ARTs-Based Research Methods - forskarutbildningskurs vid SU Litteratursökningen

Litteraturlista 2014-11-05    CeHum/ERG The SAGE Encyclopedia of Qualitative Research Methods Barone, T. (2008). Arts-based Research. In L.M. Given (ed.) , p. 29-32. London: SAGE Publ. (4 s.) Irwin, R.L. (2008). A/R/Tography. In L.M. Given (ed.), p. 26-29. London: SAGE Publ. (4 s.) Knowles, J.G. & Cole, A.L. (2008). Arts-informed Research. In L.M. Given (ed.) p. 32-35. London: SAGE Publ. (4 s.) Barrett, J. R. (2009). Narrative inquiry and indelible impressions – a commentary. In M. S. Barrett & S. Stauffer (Eds.), Narrative inquiry in music education: Troubling certainty (pp. 195–199). New York: Springer.(4 s.) Eftersom det bara är fyra sidor ska jag gå till biblioteket och kopiera dessa. Men jag lyckades via Google Schoolar att kopiera ihop två av dessa fyra sidor, 195 och 196. Borgdoff, Henk. (2010). Where are we today? The state of the art in artistic research. Forskning och kritik – granskning och recension av konstnärlig for...